Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse av webbplatsen som möjligt.
Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.

x
VJ Kampanjasivu ruo

Insamling av farligt avfall

Farligt avfall är avfall som på grund av sin kemiska eller någon annan egenskap orsakar fara eller skada för hälsan eller miljön när det hamnar på fel ställe.

Där hemma i skåpens, förrådets eller garagets gömmor kan det finnas ackumulatorer, terpentin, aceton, bensin, läkemedel, spillolja, oljefilter, målfärg, lim, lack, träskyddsmedel, alkaliska tvättmedel, bekämpningsmedel, batterier, syror och aerosoler som man inte längre har någon användning för. Produkter försedda med ett varningsmärke är alltid farligt avfall. 

Förvara inte faran hemma

Farlig avfall ska föras till ett insamlingsskåp som alltid är låst eller en insamling där det finns personal. Avloppet eller hemmets sophus är inte rätta platserna för farligt avfall.

Här hittar du mottagningsplatserna för farligt avfall 

På  nätsidan farligtavfall.fi finns information om hur man känner igen och sorterar farligt avfall samt var man hittar närmaste mottagningsställe. 

Läkemedelsavfall till apoteket, batterier till butiken

Läkemedelsavfall samt kvicksilvertermometrar ska returneras till apoteket. Rosk’n Roll svarar för hanteringen av och kostnaderna för läkemedelsavfallet.

Små batterier och ackumulatorer kan kännas harmlösa, men genom att ta dem tillvara bevarar man viktiga material för den cirkulära ekonomin och samlar in ämnen som är farliga för miljön. I vindfången till många närbutiker hittar man den rödsvarta insamlingslådan för batterier. För att undvika risken för kortslutning och eldsvåda är det bra att tejpa polerna och speciellt skydda litiumackumulatorernas poler. 

Insamlingen av farligt avfall är avgiftsfri

Hushållen kan avgiftsfritt lämna 50 kg farligt avfall per gång till Rosk’n Rolls insamling. Avgiftsfri mottagning förutsätter att man följer sorteringsanvisningarna. Även guider och rådgivning är avgiftssfria för hushållen.